Anna’s Stille Strijd

Anna’s Stille Strijd

56 Minuten, 2009
Gefilmd in High Definition

„Anna’s Stille Strijd” vertelt het verhaal van Anna, nu 82 jaar oud, en hoe ze, ondanks haar handicap, het vernietigingskamp heeft overleefd. Voor de horenden is Auschwitz een plek van afschuwelijke geluiden: geschreeuwde commando’s, gegil, schoten and kreten door marteling. Voor de doven was de terreur geluidloos.

„Anna’s Stille Strijd” is de eerste film die het dramatische verhaal documenteert van een vergeten groep die heeft kunnen overleven, ondanks hun enorme handicap. De film is op locatie gemaakt in Nederland, België en Polen.

Haar vermogen om te liplezen was vitaal gedurende haar strijd om te overleven. Ze heeft het overleefd, niet alleen maar door enorm geluk, maar ook omdat ze beschikt over hoog ontwikkelde intuïtie, een soort zesde zintuig. De persoonlijke kracht die ze had ontwikkeld om te kunnen overleven als een doof persoon in een horende wereld, heeft haar geholpen om om te gaan met een omgeving waar zelfs de meeste niet-gehandicapte gevangen niet mee om konden gaan.

In de film gaat jonge, dove filmmaker Tom op zoek naar een antwoord op de vraag hoe doven de gruwel van de Nazi vervolging hebben kunnen overleven. Hij spreekt ook met de dove kind-overlevenden in Nederland. De film is ook een mogelijkheid om deze onvertelde verhalen te vertellen.

Gehandicapte Joden hadden geen kans om de Nazi verschrikkingen te overleven. Het overleven van Anna Vos – van Dam, een Belgisch-Nederlands doof meisje van 18 jaar oud, is een uniek verhaal. Anna is geboren in 1926 in Antwerpen met van origine Nederlandse ouders en werd gedeporteerd van het Belgische Nazi transportkamp (kazerne) in Mechelen naar Auschwitz.

Tom, een 26-jarige, dove, Nederlandse niet-jood, heeft gekozen voor een uitzonderlijk beroep: filmmaker. Hij wil het verhaal van doven documenteren en onthullen door middel van film en geluid. Hij wil het verhaal van doven gedurende de 2e Wereld Oorlog ontdekken. Hij wil weten hoe het voor hen mogelijk was om onder zulke zware omstandigheden te overleven met hun handicap. Hij kwam per toeval het verhaal van Anna Vos tegen.

Anna is een van de zeer weinige doven die de Nazi vernietigingskampen heeft overleefd. Tom wil weten hoe ze dat heeft gedaan ondanks de ogenschijnlijk onoverkomelijke last van haar handicap. Hij gelooft dat Anna’s verhaal andere doven zal inspireren.

Kort nadat Adolf Hitler aan de macht kwam, begon hij met het implementeren van zijn obsessie met het creëren van het zogenaamde zuivere Arische ras. Dit leidde al snel tot het beleid om massa’s Duitsers en anderen met diverse handicaps te steriliseren en later leidde het tot euthanasie beleid.

En ondanks dat er veel is geschreven over dit aspect van Nazisme, is er ontzettend weinig bekend over het lot van doven gedurende de Holocaust.

Ontwikkeld & geschreven door Willy Lindwer en Tom Linszen.

Prijs_Tom
Anna’s Stille Strijd heeft de volgende prijzen gewonnen:

– Worldeaf Cinema Festival 2010; Best Documentary;

– Toronto International Deaf Film & Arts Festival 2009; Best Documentary;

– The 3rd Annual DC Deaf Film Festival 2010: Reel Feature Length Audience Choice Award;

– The 3rd Annual DC Deaf Film Festival 2019: Jury’s Choice Award – Best Documentary.

Project Details

  • Date: 2009
  • Directors: Tom Linszen & Willy Lindwer
  • Producent: Willy Lindwer
  • Production of AVA Productions, The Netherlands
  • Editor: Klaas Wijbenga
  • TV Omroep Joodse omroep.

Meer info

Share This Project