Over Mij

Tom_OverMij_
Mijn passie is het regisseren en produceren van films. Mijn bedoeling is om mezelf zodanig te bekwamen dat ik in de toekomst door middel van film een spreekbuis voor de Nederlandse dovengemeenschap kan worden en doven via het beeld een “stem” kan geven. Bovendien kan ik zo doven en horenden iets van elkaar laten leren door middel van films.

Film speelt een grote rol in mijn leven omdat ik door films emoties en gevoelens kan laten zien. Van jongs af aan schrijf ik verhalen en ik fantaseer heel veel. Waar ik ook ben, altijd probeer ik indrukken en ervaringen om te zetten in filmbeelden. Ik ben voortdurend bezig met films bedenken, films maken, films kijken en lezen over films. Mijn ambitie is om een lange speelfilm te mogen regisseren, ik heb het scenario al klaar liggen, maar dat bewaar ik voor later.

Ik heb drie maal toelatingsexamen gedaan voor de Nederlandse Film en Televisie Academie (NFTA). Het aantal toelatingen bij deze opleiding is beperkt en de selectie is streng.

Bij elk toelatingsexamen heb ik vermeld dat ik doof ben. Ik heb een opleiding Regie, Camera en Montage gevolgd bij de Open Studio in Amsterdam. Dat is slechts een basisopleiding die veel mensen volgen als voorbereiding op het toelatingsexamen van de NFTA. Ook daar stond men aanvankelijk afwijzend tegenover mijn doofheid. Tijdens de opleiding bleek dit echter geen probleem, mede doordat er (bijna) altijd een tolk aanwezig was.

Na mezelf over de teleurstelling van de afwijzingen bij de NFTA heen gewerkt te hebben, ben ik me gaan oriënteren op andere mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen. Een bevriende, horende filmregisseuse zei me niet bij de pakken neer te zitten, want er leiden duizenden wegen naar Rome. Daar geloof ik ook in. Ik weet dat ik moet doorzetten.

Tijdens mijn zoektocht ontdekte ik The New York Film Academy, een uitstekend bekend staande opleiding.

Ik heb contact met de New York Film Academy gehad, en men vond het geen enkel probleem dat ik doof ben, integendeel, men reageerde enthousiast. Terwijl ik in Nederland telkens afgewezen word, lijkt het alsof ik daar met open armen ontvangen word. Ik beschouw dit als een geweldige ‘2e kans’, vooral omdat de kwaliteit van deze opleiding hoog aangeschreven staat.

Ik ging bij NYFA, New York Film Academie, studeren. Het was een unieke ervaring. Ik heb daar een korte documentaire „ A Deaf Firefighter” geregisseerd.
Klik op „mijn werk” om deze te bekijken.
OverMij_Banner_Firefighter

Daarna werkte ik met mijn collega Willy Lindwer (mijn leermeester, Emmy Award Winner). Onze documentaire „Anna’s Stille Strijd” werd een succes. Deze documentaire werd op diverse filmfestivals vertoond. Ook werd deze documentaire diverse keren via TV uitgezonden. Willy Lindwer is de producent en samen met mij regisseur van deze documentaire „ Anna’s Stille Strijd”.

Tom_Willy

Nu ben ik druk bezig met mijn nieuwe documentaire project. Ik ga met Simonka de Jong en IDTV aan dit project werken.